Vreme pripreme

30 min

Broj porcija

4

Sastojci

TESTO

  • 250g (prosejanog) heljdinog integralnog brašna
  • 200g pšeničnog integralnog brašna
  • 15-20g svežeg kvasca
  • 1 kafena kašika šećera
  • 250ml mlake vode
  • pola kašičice soli
  • 120ml ulja
  • 1 žumance

NADEV

  • 150g sitnog sira

PREMAZ

  • 1 žumance
  • 1 kašika vode
  • susam
  • kim

Način pripreme

Heljdino i pšenično brašno izručiti u dublju posudu za mešanje, dodati so i promešati. U mlaku vodu dodati šećer i razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se aktivira. Kada je kvasac aktiviran, u istu posudu dodati ulje i žumance, pa promešati da se žumance razmuti. Pripremljenu smesu sipati u brašno i zamesiti testo. Pripremljeno testo pokriti krpom i ostaviti ga da naraste na toplom mestu, nekih 30-40 minuta. Naraslo testo izručiti na pobrašnjavljenu radnu površinu, blago ga premesiti i podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom u krug, na debljinu od pola santima i iseći na osam delova. Od dva dela testa dobiće se 16 kiflica. Na širi kraj svake kiflice staviti po malo sira, preklopiti bočnim krajevima i umotati uobičajeno.

Prijatno!

Drugi recepti

Pogača od heljde

Pogača od heljde

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 450 g heljdinog brašna, 10 g suvog kvasca, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 2 kašike ulja, 2,5 dl mlake vode. Način pripremePomešajte heljdino brašno, kvasac, sodu, so i šećer. Koristite...

opširnije
Knedle od heljdinog brašna punjene jabukama

Knedle od heljdinog brašna punjene jabukama

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr jabuka, 2 kesice cimeta, 1 kg belog krompira, 2 jaja, 50 gr margarina za kolače, 600 gr heljdinog brašna, 200 gr prezli, 5 kašika ulja Način pripremeKrompir skuvati u slanoj vodi (1 kašika soli) i ispasirati. Dodati...

opširnije
Palačinke od heljdinog brašna

Palačinke od heljdinog brašna

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 3 jaja 300 ml mleka (predlažemo neko biljno) 120 g heljdinog brašna ulje za pečenje (recimo kokosovo) Način pripremeNajpre izmešajte lagano jaja. Dodajte zatim heljdino brašno i mleko. Sve dobro izmešajte kako bi se sastojci...

opširnije