Vreme pripreme

20 min

Broj porcija

4

Sastojci

  • 250g ražanog brašna,
  • 110g putera,
  • 2 kašičice praška za pecivo,
  • ½ kašičice soda bikarbone,
  • 1 kiselo mleko

Način pripreme

Puter zamrznite, pa ga narendajte, te ga nakratko ponovo stavite u zamrzivač. U činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo, pa dodajte puter i sve umešajte drvenom kašikom. Trebalo bi da dobijete smesu kao pesak. Dodajte kiselo mleko, ali ne celo, sačuvajte kašiku i po. Brzo zamesite testo, tek toliko da se poveže. Napravite loptu, uvijte je u celofan i stavite u zamrzivač na bar 20 minuta. Oklagijom razvijte disk ne tanji od prsta i po. Nožem isecite osam delova, namažite ih ostatkom kiselog mleka i parčiće ređajte na pleh pokriven pek-papirom. Pleh ubacite u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 200– 210 stepeni.

Drugi recepti

Pita sa ražanim brašnom

Pita sa ražanim brašnom

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna, soli po ukusu, 1 kašika masti, vode toliko da se dobije srednje tvrdo testo FIL 300 gr sitnog sira, 1 jaje soli po ukusu Način pripremeU posudu naspite brašno, posolite, dodajte kašiku masti, vodu po...

opširnije
Hrskavi krekeri od ražanog brašna

Hrskavi krekeri od ražanog brašna

Vreme pripreme 60 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna 1 dl belog vina 1 dl jestivog ulja 150 gr semenki suncokreta 150 gr lanenog semena 150 gr susama 2-3 kesice kima Malo praška za pecivo Soli po ukusu. Način pripremeSastojke sjedinite tako što ćete u...

opširnije
Ražani hleb

Ražani hleb

Vreme pripreme 45 minBroj porcija 4Sastojci 200 g polubelog brašna tip 850 135 g integralnog ražanog brašna 2 kašike lanenog semena 2 kašike semenki susama 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice praška za pecivo 1 ravna kašičica suvog kvasca 1/2 kašičice šećera 3 dl mlake...

opširnije