
Vreme pripreme
20 min
Broj porcija
4
Sastojci
- 250g ražanog brašna,
- 110g putera,
- 2 kašičice praška za pecivo,
- ½ kašičice soda bikarbone,
- 1 kiselo mleko
Način pripreme
Puter zamrznite, pa ga narendajte, te ga nakratko ponovo stavite u zamrzivač. U činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo, pa dodajte puter i sve umešajte drvenom kašikom. Trebalo bi da dobijete smesu kao pesak. Dodajte kiselo mleko, ali ne celo, sačuvajte kašiku i po. Brzo zamesite testo, tek toliko da se poveže. Napravite loptu, uvijte je u celofan i stavite u zamrzivač na bar 20 minuta. Oklagijom razvijte disk ne tanji od prsta i po. Nožem isecite osam delova, namažite ih ostatkom kiselog mleka i parčiće ređajte na pleh pokriven pek-papirom. Pleh ubacite u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 200– 210 stepeni.
Drugi recepti
Pita sa ražanim brašnom
Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna, soli po ukusu, 1 kašika masti, vode toliko da se dobije srednje tvrdo testo FIL 300 gr sitnog sira, 1 jaje soli po ukusu Način pripremeU posudu naspite brašno, posolite, dodajte kašiku masti, vodu po...
Hrskavi krekeri od ražanog brašna
Vreme pripreme 60 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna 1 dl belog vina 1 dl jestivog ulja 150 gr semenki suncokreta 150 gr lanenog semena 150 gr susama 2-3 kesice kima Malo praška za pecivo Soli po ukusu. Način pripremeSastojke sjedinite tako što ćete u...
Ražani hleb
Vreme pripreme 45 minBroj porcija 4Sastojci 200 g polubelog brašna tip 850 135 g integralnog ražanog brašna 2 kašike lanenog semena 2 kašike semenki susama 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice praška za pecivo 1 ravna kašičica suvog kvasca 1/2 kašičice šećera 3 dl mlake...