Vreme pripreme

45 min

Broj porcija

4

Sastojci

  • 200 g polubelog brašna tip 850
  • 135 g integralnog ražanog brašna
  • 2 kašike lanenog semena
  • 2 kašike semenki susama
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice šećera
  • 3 dl mlake vode
  • 3-4 kašike ulja

Način pripreme

U 3 dl vode razmutite kvasac, šećer i malo brašna. Ostale sastojke osim ulja sjedinite u posudi za mešanje. Sipajte aktivirani kvasac i ulje, pa umesite testo. Za mešenje koristite varjaču ili kašiku s obzirom na to da je testo mekše. Lepo upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i ostavite ga na toplom mestu 20 tak minuta. Premesite ga, pa ga ostavite da naraste još jednom. Modlu za hleb obložite papirm za pečenje i prebacite testo. Rasporedite ga po plehu i pospite semenkama po izboru. Hleb treba da odstoji u modli oko pola sata, dok se ne udvostruči. Stavite ga u nezagrejanu rernu i uključite je na 180-200 stepeni. Hleb pecite ok 35 minuta. Pečeni hleb izvadite iz pleha, skinite papir i ostavite ga da se ohladi na rešetkastoj podlozi.

Drugi recepti

Pita sa ražanim brašnom

Pita sa ražanim brašnom

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna, soli po ukusu, 1 kašika masti, vode toliko da se dobije srednje tvrdo testo FIL 300 gr sitnog sira, 1 jaje soli po ukusu Način pripremeU posudu naspite brašno, posolite, dodajte kašiku masti, vodu po...

opširnije
Hrskavi krekeri od ražanog brašna

Hrskavi krekeri od ražanog brašna

Vreme pripreme 60 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna 1 dl belog vina 1 dl jestivog ulja 150 gr semenki suncokreta 150 gr lanenog semena 150 gr susama 2-3 kesice kima Malo praška za pecivo Soli po ukusu. Način pripremeSastojke sjedinite tako što ćete u...

opširnije
Skonsi

Skonsi

Vreme pripreme 20 minBroj porcija 4Sastojci 250g ražanog brašna, 110g putera, 2 kašičice praška za pecivo, ½ kašičice soda bikarbone, 1 kiselo mleko Način pripremePuter zamrznite, pa ga narendajte, te ga nakratko ponovo stavite u zamrzivač. U činiji pomešajte brašno,...

opširnije