
Vreme pripreme
45 min
Broj porcija
4
Sastojci
- 200 g polubelog brašna tip 850
- 135 g integralnog ražanog brašna
- 2 kašike lanenog semena
- 2 kašike semenki susama
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 ravna kašičica suvog kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 3 dl mlake vode
- 3-4 kašike ulja
Način pripreme
U 3 dl vode razmutite kvasac, šećer i malo brašna. Ostale sastojke osim ulja sjedinite u posudi za mešanje. Sipajte aktivirani kvasac i ulje, pa umesite testo. Za mešenje koristite varjaču ili kašiku s obzirom na to da je testo mekše. Lepo upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i ostavite ga na toplom mestu 20 tak minuta. Premesite ga, pa ga ostavite da naraste još jednom. Modlu za hleb obložite papirm za pečenje i prebacite testo. Rasporedite ga po plehu i pospite semenkama po izboru. Hleb treba da odstoji u modli oko pola sata, dok se ne udvostruči. Stavite ga u nezagrejanu rernu i uključite je na 180-200 stepeni. Hleb pecite ok 35 minuta. Pečeni hleb izvadite iz pleha, skinite papir i ostavite ga da se ohladi na rešetkastoj podlozi.
Drugi recepti
Pita sa ražanim brašnom
Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna, soli po ukusu, 1 kašika masti, vode toliko da se dobije srednje tvrdo testo FIL 300 gr sitnog sira, 1 jaje soli po ukusu Način pripremeU posudu naspite brašno, posolite, dodajte kašiku masti, vodu po...
Hrskavi krekeri od ražanog brašna
Vreme pripreme 60 minBroj porcija 4Sastojci 500 gr ražanog brašna 1 dl belog vina 1 dl jestivog ulja 150 gr semenki suncokreta 150 gr lanenog semena 150 gr susama 2-3 kesice kima Malo praška za pecivo Soli po ukusu. Način pripremeSastojke sjedinite tako što ćete u...
Skonsi
Vreme pripreme 20 minBroj porcija 4Sastojci 250g ražanog brašna, 110g putera, 2 kašičice praška za pecivo, ½ kašičice soda bikarbone, 1 kiselo mleko Način pripremePuter zamrznite, pa ga narendajte, te ga nakratko ponovo stavite u zamrzivač. U činiji pomešajte brašno,...