Vreme pripreme

30 min

Broj porcija

4

Sastojci

  • 500 gr jabuka,
  • 2 kesice cimeta,
  • 1 kg belog krompira,
  • 2 jaja,
  • 50 gr margarina za kolače,
  • 600 gr heljdinog brašna,
  • 200 gr prezli,
  • 5 kašika ulja

Način pripreme

Krompir skuvati u slanoj vodi (1 kašika soli) i ispasirati. Dodati margarin i ostaviti da se ohladi, a potom dodati jaja i brašno. Dobro sjediniti smesu. Jabuke iseći na kockice, izmešati sa cimetom. Testo razviti na najviše 1 cm debljine, iseći na kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata staviti 1 kašiku jabuka i na dlanovima sastaviti testo u obliku knedle. Kuvati u vodi oko 20ak minuta (knedle će izaći na površinu). Ulje zagrejati, dodati prezle i propržiti ih. Skloniti sa vatre, dodati prethodno kuvane knedle i izmešati. Posuti tople knedle kristal šećerom, po ukusu.

Drugi recepti

Pogača od heljde

Pogača od heljde

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 450 g heljdinog brašna, 10 g suvog kvasca, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 2 kašike ulja, 2,5 dl mlake vode. Način pripremePomešajte heljdino brašno, kvasac, sodu, so i šećer. Koristite...

opširnije
Kiflice sa sirom od heljdinog brašna

Kiflice sa sirom od heljdinog brašna

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4SastojciTESTO 250g (prosejanog) heljdinog integralnog brašna 200g pšeničnog integralnog brašna 15-20g svežeg kvasca 1 kafena kašika šećera 250ml mlake vode pola kašičice soli 120ml ulja 1 žumance NADEV 150g sitnog sira PREMAZ 1...

opširnije
Palačinke od heljdinog brašna

Palačinke od heljdinog brašna

Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 3 jaja 300 ml mleka (predlažemo neko biljno) 120 g heljdinog brašna ulje za pečenje (recimo kokosovo) Način pripremeNajpre izmešajte lagano jaja. Dodajte zatim heljdino brašno i mleko. Sve dobro izmešajte kako bi se sastojci...

opširnije