
Vreme pripreme
30 min
Broj porcija
4
Sastojci
- 500 gr jabuka,
- 2 kesice cimeta,
- 1 kg belog krompira,
- 2 jaja,
- 50 gr margarina za kolače,
- 600 gr heljdinog brašna,
- 200 gr prezli,
- 5 kašika ulja
Način pripreme
Krompir skuvati u slanoj vodi (1 kašika soli) i ispasirati. Dodati margarin i ostaviti da se ohladi, a potom dodati jaja i brašno. Dobro sjediniti smesu. Jabuke iseći na kockice, izmešati sa cimetom. Testo razviti na najviše 1 cm debljine, iseći na kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata staviti 1 kašiku jabuka i na dlanovima sastaviti testo u obliku knedle. Kuvati u vodi oko 20ak minuta (knedle će izaći na površinu). Ulje zagrejati, dodati prezle i propržiti ih. Skloniti sa vatre, dodati prethodno kuvane knedle i izmešati. Posuti tople knedle kristal šećerom, po ukusu.
Drugi recepti
Pogača od heljde
Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 450 g heljdinog brašna, 10 g suvog kvasca, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 2 kašike ulja, 2,5 dl mlake vode. Način pripremePomešajte heljdino brašno, kvasac, sodu, so i šećer. Koristite...
Kiflice sa sirom od heljdinog brašna
Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4SastojciTESTO 250g (prosejanog) heljdinog integralnog brašna 200g pšeničnog integralnog brašna 15-20g svežeg kvasca 1 kafena kašika šećera 250ml mlake vode pola kašičice soli 120ml ulja 1 žumance NADEV 150g sitnog sira PREMAZ 1...
Palačinke od heljdinog brašna
Vreme pripreme 30 minBroj porcija 4Sastojci 3 jaja 300 ml mleka (predlažemo neko biljno) 120 g heljdinog brašna ulje za pečenje (recimo kokosovo) Način pripremeNajpre izmešajte lagano jaja. Dodajte zatim heljdino brašno i mleko. Sve dobro izmešajte kako bi se sastojci...